Domena prodana za 2 milijuna dolara!

26.10.2017

 

Poznato je (mada ne svima) da milijunske prodaje domena nisu nikakva rijetkost, ali nažalost većina takvih prodaja nikada ne bude javno objavljena pa je uvijek zanimljivo naići na objavu milijunske prodaje.

 

Nekada se za milijunske prodaja sazna tek u objavi financijskog izvješća neke kompanije, kao što je to npr. bio slučaj sa prodajom domene Fly.com za $2,890,000, ali često one ipak prođu neobjavljeno.

 

Ipak, sada je službeno potvrđeno da je domena ETH.com prodana za $2,000,000. Prodaja se dogodila još u prvom dijelu lipnja, dakle prije nešto više od 4 mjeseca, ali tek prije par dana se dokumentacijom potvrdila autentičnost te informacije. Ja sam bio upoznat sa prodajom još tada, ali nisam želio to objavljivati ovdje jer nije bilo službeno potvrđeno.

 

Domenu ETH.com je prodao broker, a riječ je o "kontroverznom" brokeru iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, točnije iz Dubaia. Zašto "kontroverznom"? Recimo da ga poznajem i da nije idealna osoba za poslovanje. U svakom slučaju mu se ne može osporiti da je sposoban i zaista je prodao ovu domenu za 2 milijuna dolara.

 

Ako netko ne zna, ETH je simbol za Ethereum, drugu po popularnosti kriptovalutu, odmah iza Bitcoina. Ethereum je vrlo popular u posljednje vrijeme i pretpostavljam da je to razlog što je ova domena prodana za tako visok iznos.

 

Na prodaju je i domena Ethereum.com, ali još uvijek nije prodana. Koliko znam, jedan potencijalni kupac je ponudio 5 milijuna dolara za tu domenu, ali je vlasnik odbio ponudu. Navodno najviši ponuđeni iznos do sada iznosi $7,200,000, ali je i ta ponuda odbijena jer vlasnik ne želi prodati za manje od deset milijuna dolara. Inače, Ethereum.com je registrirana "tek" prije 6 godina, odnosno 2011. godine, a danas očito vrijedi milijune. Ponavljam, znam da je postojala stvarna ponuda od 5 milijuna dolara, i do danas je navodno najviša primljena ponuda $7,200,000 dolara, ali vlasnik traži najmanje 10 milijuna. To je ono što sam ja već nekoliko puta napisao na ovoj web stranici, a to je da i danas postoje domene koje su slobodne i koje se mogu registrirati za samo desetak dolara, a koje će za nekoliko godina vrijediti milijune dolara!

 

Danas mnogi govore da je zlatno doba domaininga prošlo i da više nema dobrih slobodnih domena, a to su govorili i 2011. Očito je da nisu u pravu :-) Što se tiče domena koje se mogu brzo i lako prodati za parsto dolara ili par tisuća dolara, takvih ima i slobodnih za registraciju (cijena desetak dolara) i jeftinih za kupnju (cijena dvadesetak dolara) u izobilju. Svatko tko nešto zna o domainingu može bez problema pronaći takve domene i ja to konstanto radim i živim od njihove preprodaje. Što se tiče domena koje vrijede milijune, njih nema dostupnih za sitniš, ali što se tiče onih koje će vrijediti milijune njih ima jako puno. Drugim riječima, domenu koju se odmah može prodati za nekoliko milijuna dolara nećete moći uzeti za desetak dolara, ali danas za desetak dolara možete uzeti domenu koja će vrijediti milijune za nekoliko godina. Naravno, trebate imati dobar nos, ali tako nešto je itekako moguće. Ipak, svima koji ulaze u domaining cilj trebaju biti redovne manje prodaje (parsto dolara do par tisuća dolara po domeni), a o milijunskim prodajama nije zabranjeno razmišljati, ali ih ipak ne treba svatko očekivati jer bi to bilo nerealno.

 

 

Milijunske prodaje domena u ovoj godini

 

U ovoj godini je prodano 6 domena za milijunske iznose, odnosno šest takvih prodaja je službeno potvrđeno. Naravno da ih je zapravo bilo više, ali o njima možemo samo nagađati jer su takve prodaje većinom pod NDA (Non Disclosure Agreement). 

 

Poznate i službeno potvrđene milijunske prodaje domena u ovoj godini su:

 

Fly.com - prodana za $2,890,000

ETH.com - prodana za $2,000,000

Freedom.com - prodana za $2,000,000

01.com - prodana za $1,820,000

20.com - prodana za $1,750,000

MyWorld.com - prodana za $1,200,000

 

Znam za još neke milijunske prodaje domena koje su se dogodile ove godine (i za još više njih ne znam), kao npr. da je domena Shoes.com prodana za 9 milijuna dolara (ali je u tu cijenu bila uključena i neka imovina poput zalihe tenisica pa je stvarna cijena same domene bila nešto manja, ali i dalje milijunska).

 

Što se tiče domene 20.com, ako se dobro sjećam, vlasnik je imao aktivnu ponudu od 3 milijuna dolara, ali je odbio prodati da bi naposljetku, nakon nekog vremena, prodao domenu za "samo" $1,750,000.

 

Domenu Freedom.com je prodao broker koji prije samo 5-6 godina nije uopće znao što je domaining! Dobro znam tog dečka jer sam puno puta komunicirao sa njim i jako dobro znam kako i kada se upoznao sa domainingom. To dokazuje da nikada nije kasno za krenuti sa ovim poslom i da se može ostvariti ogromna zarada i danas. On je bio broker za tu domenu Freedom.com i naravno da tih 2 milijuna dolara nije išlo njemu, ali njegova provizija je bila šesteroznamenkasti dolarski iznos, tj. sedmeroznamenkasti kunski iznos, što znači da je na samo jednoj prodaji zaradio više nego što neki Hrvati zarade u cijelom radnom vijeku.

 

Ja sam jednom imao milijunsku ponudu na domenu (okruglo milijun dolara) za koju sam bio broker, ali vlasnik je tražio više i nažalost nije došlo do prodaje, i na moju još veću žalost nisam zaradio ogromnu proviziju :-) Mislim da sam o tom konkretnom slučaju već nešto napisao u nekom ranijem blog postu pa neću ponavljati i ako nekog zanima neka pregleda ranije postove.

Please reload

Izdvojene objave

Važno - promjena e-mail adrese!

4.4.2019

1/2
Please reload

Nedavne objave

12.4.2020

Please reload

Arhiva
Please reload