Kako nastaju domene?

30.4.2016

 

Primijetio sam da mnogima nije jasno kako nastaju domene i odakle dolaze pa ću pokušati to malo razjasniti. 

 

Dakle domene su web adrese. One su virtualne, odnosno postoje samo u digitalnom obliku i nisu opipljive. Istovremeno su itekako stvarne, a u mnogim slučajevima i vrlo vrijedne. Primjerice domene koje sadrže samo tri slova u .com ekstenziji često vrijede koliko vrijedi i dvosoban stan u solidnom zagrebačkom kvartu. Trenutno se ne može kupiti niti jednu .com domenu koja sadrži samo tri slova za manje od $20000 USD i uspjeh je ako uspijete kupiti i za toliko. To je cijena za najlošije kombinacije slova, dok bolje kombinacije (pogotovo ako čine neku riječ) vrijede punoooo više. 

 

Kako nastaju domene? Nastaju registracijom. Da sada ne bih ponovno objašnjavao što je registracija domena, molim vas da posjetite "Učionicu" (link ovdje). U "Učionici" možete pročitati i malo više o tome što su domene, ali i puno drugih korisnih stvari. 

 

Znači domene nastaju registracijom. Možemo govoriti da li je NekoImeKojeJeSadaSamoPrimjer.com dobra domena? Zapravo je to netočna formulacija jer NekoImeKojeJeSadaSamoPrimjer.com nije registrirana domena pa samim time "NekoImeKojeJeSadaSamoPrimjer" u .com ekstenziji još uvijek nije postala domena. Znači to u ovom trenutku nije domena, ali bi postalo domena onog trena kada to netko registrira. 

 

Domene su zapravo samo oni znakovi koji su registrirani u nekoj ekstenziji (.com, .net, .org, .hr, rs, .si, .ba, .de, .co.uk, .photo, .top, .guru, itd itd). Registrirati se može smislene znakove i besmislene. Smisleni su recimo oni koji tvore neku riječ ili nešto prepoznatlivo, kao npr. Furniture.com ili WD40.com. Besmisleni znakovi su recimo fdsfsdfrffssdh.com. Sve što se registrira postaje domena, bez obzira da li je to smisleno ili ne, pa tako možemo govoriti o smislenim i besmislenim domenama. Smislena domena nije nužno i dobra domena, kao što i besmislena domena nije nužno loša domena. Recimo ThisIsJustAnExampleOfDomainName.com je smisleni skup znakova, odnosno smislena domena, ali definitivno nije dobra domena i nema nikakvu vrijednost. S druge strane, jqke.com je besmisleni skup znakova, ali vrijedi najmanje parsto dolara u ovome trenutku jer se domene ovog tipa cijene. To ne znači da i jqke.hr išta vrijedi. Bitna razlika je da li je domena .com ili .hr ili neka treća ekstenzija. 

 

Vjerujem da je sada jasnije da su domene zapravo samo oni skupovi znakova koji su registrirani u nekoj ekstenziji. Točnije, ne moraju čak niti biti skupovi znakova jer je i jedan jedini znak u bilo kojoj ekstenziji domena ako je registriran (primjer: k.org ili 5.biz). Sve što nije registrirano u nekoj ekstenziji nije domena, a sve što je registrirano jest domena. 

 

Da sada ne inzistiram na izrazu "znak ili skupovi znakova" koristiti ću termin domene. Neke domene su sada slobodne za registraciju, odnosno nisu registrirane, ali su bile registrirane u prošlosti. Službeno to sada više nisu domene, ali su bile domene, i biti će opet kada i ako ih netko ponovno registrira. Bez obzira na to, često se može čuti ili pročitati nešto tipa: ta domena je sada slobodna. Pod time se misli da je zapravo taj određeni skup znakova sada slobodan, ali je normalno reći da je ta domena sada slobodna.

 

Nastanak domena usporedio bih sa rođenjem djece. Kada se domena registrira ona se "rodila", baš kao što se rađaju ljudi. Sve domene koje su trenutno registrirane stvarno i postoje na ovome svijetu. One koje trenutno nisu registrirane trenutno ne postoje na ovome svijetu. To je jednako kao i sa ljudima. Svi ljudi koji su trenutno živi stvarno i postoje na ovome svijetu. Imamo ljude koji više nisu među nama, a bili su, i oni trenutno ne postoje na ovome svijetu. Tako je i sa domenama. Imamo domene koje su bile registrirane, ali više nisu i brisane su pa trenutno ne postoje na ovome svijetu. Ako se neki čovjek reinkarnira on će ponovno postojati na ovome svijetu (sada je nebitno da li je reinkarnacija moguća ili nije). Isto tako će ponovno postojati i neka domena koja je već bila registrirana, pa je brisana, i koju netko naknadno ponovno registrira. Neke domene nikada nisu bile registrirane i one će po prvi puta doći na svijet tek kada i ako ih netko registrira. One sada nisu nigdje, jednostavno ne postoje. 

 

Domene koje trenutno nisu registrirane jednostavno ne postoje. Domene stvaraju korisnici tako da ih registriraju. Do trenutka registracije one nisu postojale. Kada je stvoren web i ovaj sustav sve su domene bile slobodne, odnosno nije postojala niti jedna domena. Tada se moglo registrirati bilo koju domenu, uključujući i one najvrjednije poput Sex.com, Business.com, Gold.com itd. Danas su te najbolje domene naravno zauzete, ali još uvijek postoje ogromne mogućnosti za kreaciju novih domena, ili barem za "reinkarnaciju" domena koje su brisane i koje sada opet ne postoje nego čekaju da ih netko vrati u život. 

 

Svaka riječ, termin, fraza, rečenica, skup znakova itd nakon registracije u nekoj ekstenziji postaje domena. Registracijom nastaju domene. 

 

Možda sam malo zakomplicirao, ali se nadam da sam ipak uspio objasniti kako nastaju domene :)

Please reload

Izdvojene objave

Važno - promjena e-mail adrese!

4.4.2019

1/2
Please reload

Nedavne objave

12.4.2020

Please reload

Arhiva
Please reload